17 Ağustos 2023 - Perşembe

Bir İnsan yetiştirme modeli olarak ÂHİ-YÂREN kültürü - 3 -

Bu dünyada Meta’yı değerli hale getiren şey, öz değerinden çok, insanın onu elde etme hırsıdır.

Yazar - Hasan Kaya
Okuma Süresi: 2 dk.
Hasan Kaya

Hasan Kaya

-

Bu dünyada Meta’yı değerli hale getiren şey, öz değerinden çok, insanın onu elde etme hırsıdır. Böl, parçala, yönet mantığı ile dünyanın her yerinde, acı ve gözyaşından başka birşey üretemeyen, Batı Medeniyeti artık baltayı taşa vurmaktadır. 

Ancak aç bir vahşi hayvan gibi sağa sola saldıran Batıyı, kapsayıcılık bakışı ve Tevhid anlayışı ile tatlı sert bir şekilde ehlileştirmek yine biz Türk’lere düşecektir. Orta Asya / Horasan kökenli Anadolu ruhu’nun güncel temsilcisi olan Âhi-Yâren tasavvurunu, Batı Medeniyetine rağmen, onuda kapsayarak ve kazanarak yeniden oluşturmak gerekmektedir. Maddeci ve tefeci Batı ile zıt kutuplarda olunsa dahi, Yaratan’dan ötürü Kulunu sevme bakışı ve “Düşmanına sarılmak onu etkisiz kılar” anlayışı ile geçmişte olduğu gibi, dünyanın tekrar yaşanabilir hale getirilmesi de, Türk-İslam Medeniyetinin fıtrat ve kodlarının onun üzerine yüklediği sorumluluktur. Bunun yanısıra doğal süreçlerle yetişmiş, devletine ve milletine bağlı, insanın ruhuna hitap eden Türk-İslam Kültürünün güncel halini temsil eden Âhi-Yâren kültürüyle yetişmiş, hazır insan modellerini de sisteme mihenk taşı olarak entegre etmek, sistemin işleyişini kolaylaştıracak bir unsurdur.  

Mezhep, meşrep, soy ve sop gözetmeden, doğdugu ve doyduğu toprakların, devletinin, şehit kanı ile sulanmış bayrağının ve insanlık onurunun korunması için, canıyla ve kanıyla mücadele etmek, mazlumun elinden tutmak, zalimin karşısında dimdik durmak; İslam Medeniyetinin bayraktarı Türk’ün ecdadına ve insanlığa duyduğu saygının bir tezahürüdür. Bilim yükünü sırtlanıp, Hikmet yolunda çalışmak, üretken olmak ve mazlumun yüzünde oluşacak içten bir tebessümü hayatın merkezine koymak Âhi-Yâren kültürünün temel ilkeleridir.

 

Hayat yokuşu zor gelir dize,

Kalp konuşur gözden göze,

Dilden çıkan dönmez söze,

İçten tebessüm yeter bize.    

#
Yorumlar (1)
H K
18.08.2023 09:13
İçimizden gelen ve geçen İnsanî hasletlerimizi, İnsanımıza ulaştıran MTF TV Haber ailesine ve özelliklerde Halil Yaşar Beyefendiye şükranlarımı arz ediyorum. İyiliğe deger katan değerli Dostlar İyiki varlar Bâki selamlar
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.